FAQ
De meest gestelde vragen
Op deze pagina vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen over hypnotherapie, hypnose en onze aanpak.
Hypnotherapie
1Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is de de behandeling waarbij veranderwerk wordt toegepast door het onderbewustzijn aan te spreken.
2Hoeveel sessies heb je nodig?
Het aantal sessies verschilt per persoon en is afhankelijk van het geen aangepakt dient te worden. Zeker wanneer je nog nooit onder hypnose geweest bent, is het inschatten van het aantal sessies voor gewenst resultaat niet altijd mogelijk. Een intake geeft al meer inzicht en duidelijkheid.
3Kan hypnotherapie mij dingen laten vergeten?
Hypnotherapie kun je vergelijken met therapeutische of coaching interventies. In die setting is het nooit het doel om dingen te vergeten. Het doel is juist om het anders te ervaren. Bij hypnotherapie gaan we er vanuit dat het holistisch beeld van jou bestaat uit alles wat er bewust en onbewust is. Het mag er zijn. Er op een gezonde manier mee omgaan is waar je hulp bij gaat krijgen. De verandering is krachtig omdat het vanuit jouzelf zal ontstaan.
4Krijg je nazorg bij hypnotherapie?
Hypnotherapie heeft in de basis geen nazorg nodig. Maar wanneer we meerdere sessies nodig hebben, is er in sommige gevallen ook tussen de sessies door contact.
5Kan hypnotherapie mij genezen?
Hypnotherapie is geen wondermiddel maar er zijn steeds meer getuigenverklaringen over genezing van zelfs chronische klachten. Toch spreken we nooit over genezing. Het effect van de sessies is afhankelijk van de samenwerking tussen client en hypnotherapeut.
Hypnose
1Wat is hypnose?
Hypnose is een staat van diepe ontspanning en verhoogde focus waarbij het onderbewuste toegankelijker wordt voor (positieve) suggesties.
2Is hypnose gevaarlijk?
Hypnose is niet gevaarlijk omdat het onderbewustzijn niet zal mee werken aan dingen die ongunstig voor je zijn. Kies wel altijd voor een gediplomeerd therapeut.
3Kan iedereen gehypnotiseerd worden?
De meeste mensen kunnen onder hypnose gebracht worden. De mate waarin mensen open staan voor hypnose verschilt. De eigen motivatie maar ook het vertrouwen in de therapeut is belangrijk voor het slagen van de sessie.
4Hoe voelt hypnose aan?
Hoe hypnose voelt is verschillend per persoon. In de meeste gevallen voelt het als een diepe ontspanning. Bijvoorbeeld als het moment vlak voor dat je in slaap valt. Je blijft je bewust van je omgeving en je kunt onthouden wat er gebeurt tijdens de sessie.
5Kan ik vast blijven zitten in hypnose?
Stel dat de therapeut spontaan ik rook opgaat wannee jij net in diepe hypnose bent. Zou je dan in hypnose blijven? Nee, absoluut niet. De hypnose zou overgaan in slaap en je zou na een kort tijdje gewoon op een normale manier wakker worden. Zonder nadelige gevolgen.
6Wat als ik niet in hypnose kan komen?
85% van de mesen komt makkelijk in hypnose. De andere 15% heeft soms wat meer "oefening" nodig. Uiteindelijk kan iedereen in hypnose staat terecht komen.
7Is hypnose hetzelfde als slapen?
Hypnose is niet hetzelfde als slapen. Daarom gebruiken wij de term "slapen" of "sleep" niet. Net zoals dat we het ook niet hebben over "wakker" worden. Tijdens de hypnose ben je ontspannen maar bewust.
8Is een hypnotiseur altijd een therapeut?
Een hypnotiseer brengt je onder hypnose. Een hypnotherapeut is opgeleid om veranderingen aan te brengen in en vanuit je onderbewustzijn.
9Verlies ik controle onder hypnose?
Op geen enkele manier verlies je controle tijdens een hypnose sessie. Je bewustzijn blijft aanwezig maar ook je onderbewustzijn weet wat het wel/niet kan en wil toelaten.
10Is `zelfhypnose mogelijk?
Zelfhypnose is mogelijk maar is wel iets waarin je getraind moet worden door een hypnotherapeut. De manier van hypnotiseren verschild met die waarbij de hypnotherapeut je in hypnose brengt.